Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Morgen toen de oorlog begon

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Marsden

 Aantal blz.

 336

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-257-3135-X

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 1999

 Vertaler uit…:

 Engels: Molly van Gelder

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 vriendschap, oorlog

 Prijs: €

 16,32

 

 

Ellen gaat samen met 6 vrienden en vriendinnen een paar dagen kamperen in de wildernis. Wanneer ze terug naar huis gaan, blijkt dat alles veranderd is : het land is in oorlog. Hun families worden gevangen gehouden en een aantal huizen zijn verwoest.
Samen proberen ze uit de handen van de vijand te blijven en houden zich schuil in hun geheime vallei waar ze de voorbije dagen hebben gekampeerd.

Dit spannend maar tegelijkertijd prachtig verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ellen, die als taak had gekregen om het verhaal van hun groepje van 7 neer te schrijven. Als lezer volgen we deze vrienden tijdens hun vakantie in de vallei. We leren de verschillende vrienden wat beter kennen en krijgen er een heel realistisch beeld van. Hun gedachten en gevoelens, hun relaties onderling, de ontluikende liefdesrelaties, alles krijgt een andere dimensie van zodra ze beseffen dat hun land in oorlog is en dat ze moeten proberen te overleven. Ze leren elkaar op een andere manier kennen en stellen vast dat er karaktertrekken en eigenschappen naar boven komen net dankzij die extreme situatie waarin ze verzeild zijn geraakt.
Het verhaal blijft ten allen tijde heel realistisch. Het open einde is een perfecte afsluiter van dit boek. Achterin het boek vinden we de nodige informatie over het land waarin het verhaal zich afspeelt en krijgen we ook een verduidelijking van een aantal begrippen en woorden die in de tekst aan bod komen.
Naast de vakkundig uitgekiende spanningsboog bevat het boek ook nog een portie humor waardoor je als lezer nog meer plezier aan dit boek beleeft.
Kortom, een echte aanrader.

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie aangepast op:15 maart, 2005