Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Slangeneiland

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pauline Michelsen

 Aantal blz.

 116

 Illustrator:

 (omslag) Sylvia Weve

 ISBN:

 90-451-0347-8

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 Frankrijk, vakantie, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

Jonas woont in Frankrijk, samen met zijn ouders. Die werken op het nabije kasteel van ‘madame’. ‘Madame’ heeft het niet zo voorzien op Jonas en zijn vriendinnetje dat komt logeren, Josje. Madame’s logee, Anne-Sophie, mag niet met hen spelen, maar moet de hele dag oefenen op haar cello. Jonas en Josje zijn wel benieuwd naar Anne-Sophie en als die een briefje schrijft (in geheimschrift) met een hulpkreet, gaan de kinderen tot actie over.

De beoogde doelgroep zal zich zeker in dit hedendaags en realistisch vakantieverhaal kunnen herkennen. Jonas, Josje en Anne-Sophie worden levensecht beschreven, hun activiteiten en acties zijn echt en herkenbaar. Ook de ‘madame’ van het kasteel (die zich ‘beter’ voelt dan ‘gewone’ mensen) zullen de kinderen zeker herkennen.
De gevoelens van de kinderen krijgen grote aandacht, zoals Jonas die erg ontdaan is als zijn hond spoorloos is; Josje die heimwee heeft omdat ze haar moeder een hele vakantie moet missen; Anne-Sophie die eerder tegen haar zin op het kasteel verblijft; hun samenhorigheid als ze het opnemen tegen het ‘onrecht’ dat Anne-Sophie wordt aangedaan.
De dialogen zijn vlot en de acties vloeien chronologisch in elkaar over. Kortom: een pittig en gevoelig verhaal met herkenbare kinderen in een realistische situatie.

 

Pol Van Damme
augustus 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 september, 2006