Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Verkeerd moment, verkeerde plaats

 Reeks:

 Dwarslijnen

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 102

 Illustrator:

 (omslag) Facet, Eva Govaerts

 ISBN:

 90-5016-486-2

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 ongeval, revalidatie

 Prijs: €

 9,95

 

 

Eva zit vol plannen, maar als ze wordt aangereden door een auto die daarna nog vluchtmisdrijf pleegt, stort heel haar wereld in. Na een wekenlange coma ontwaakt Eva, maar lichamelijk zijn er blijvende handicaps. Eva verhuist naar een revalidatiecentrum waar ze na een maandenlange inspanning, met vallen en opstaan, terug een richting aan haar leven weet te geven.

'Verkeerd moment, verkeerde plaats' houdt de lezer een spiegel voor die menig lezer liever niet voor ogen krijgt. Erger nog, de ‘ver-van-mijn-bed-show' wordt hier gespeeld. Helaas is het dagelijkse realiteit! Kinderen én volwassenen raken zwaar gewond en moeten maanden – of zelfs jaren – revalideren om, hopelijk, de draad van hun leven weer op te kunnen nemen. Alleen gaat die draad, zeer dikwijls, een andere richting uit dan men voor zichzelf had gezien of gedroomd. En dan moet je stevig in je schoenen staan om van je leven nog iets te maken.
Zo ging het ook met Eva, die het bij haar aankomst in het revalidatiecentrum even helemaal niet meer zag zitten en het liever had opgegeven, maar dan toch de kracht en de moed vond om door te zetten en elke kleine vooruitgang als een stap naar hét leven zag.
Al is dit verhaal een realistisch relaas, toch heeft 'Verkeerd moment, verkeerde plaats' overeenkomsten met andere fantasyverhalen van Luc Descamps. Er is een heldhaftig meisje, Eva. En er is een haast onmogelijke opdracht: haar leven terug een zinvolle invulling geven na haar ongeval. En Eva ontkomt net als de verzonnen helden niet aan tegenslagen; ze verliest soms de moed, ziet het niet meer zitten of staat voor moeilijke keuzes. Helaas speelt er hier geen tovenaar of magiër mee die haar er in een vingerknip weer bovenop helpt of uit de penarie verlost.
Haar tovenaars en magiërs zijn de hulpverleners, de mensen van het revalidatiecentrum, haar medepatiënten, haar familie… En bovenal zijzelf, zoals het een echte heldin betaamt.
Met zijn verhaal opent Descamps een wereld die weinig gekend is. Hopelijk opent hij ook de ogen van vele jongeren die zich onkwetsbaar wanen en het dodelijke verkeer weglachen of er de draak mee steken.
Luc Descamps raakt ook de gevoelige snaar. Zonder in zeemzoet medelijden te vervallen of – net het tegenovergestelde – in cynisme, vertelt hij de moedige strijd van Eva en haar kracht om zich te verzetten tegen de ‘terechtstelling’ die haar ‘Beul’ (zoals ze haar aanrijder noemt) voor haar in petto had.
'Verkeerd moment, verkeerde plaats' is geen negatief of zwartgallig verhaal geworden. Integendeel, eerder positief en optimistisch. Het is dus niet alleen verhelderend voor ‘gewone’ jongeren, maar het kan ook een sterke hulp of opsteker zijn voor jongeren die zich in dezelfde situatie bevinden als Eva.

 

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:25 februari, 2006