Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Mijn gele ster

 Reeks:

 

 Auteur:

 Eva Wiseman

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0222-4

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Frieda Dalemans

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 WO II, Hongarije, jodenvervolging, moed

 Prijs: €

 17,95

 

 

Als de Duitsers ook Hongarije binnenvallen, wordt het leven van de joodse Marta en haar familie helemaal overhoop gehaald. Het gaat van kwaad naar erger en hun leven verandert in een uitzichtloze lijdensweg. Marta blijft echter niet bij de pakken zitten. Ze blijft optimistisch en vecht voor haar leven. Maar als ze denkt dat het niet meer erger kan, wordt het toch nog erger.

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog blijven schokkend. Zo ook dit verhaal. Terwijl de geallieerden op punt staan te landen in Normandië, begint de gruwel in Hongarije pas. Telkens opnieuw sta je als lezer versteld van wat mensen elkaar kunnen aandoen. En eigenlijk blijft het gegeven ook actueel. Een bevolkingsgroep die eerst in goede verstandhouding met iedereen leefde, wordt plots gemeden, vernederd, uitgestoten, vermoord.
De auteur schetst een heel duidelijk beeld van de gebeurtenissen in Boedapest ten tijde van WO II. Ze gebruikt een gemakkelijk leesbare taal en de gebeurtenissen volgen elkaar zo snel op dat het verhaal nergens stilvalt.
De lezer volgt het wel en vooral het wee van de levenslustige en opgewekte joodse Marta en haar familie en kennissen. De lezer stapt mee binnen in de neerwaartse spiraal waarin deze mensen terecht komen; hun hoop, hun wanhoop, hun onvoorstelbaar vertrouwen in een goede afloop.
Naar het einde toe overkomen er Marta wel erg veel dingen waaruit ze telkens weer weet te ontsnappen. Deze overdaad aan gebeurtenissen doet een beetje afbreuk aan de rest van dit aangrijpende verhaal.
Een verhaal dat de lezer zeker niet onberoerd laat en nog een hele tijd blijft nazinderen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005